UA-46312828-1

zondag 29 december 2013

koken 'con amore' #1

De meeste van jullie kennen spaghetti bolognese (pasta met rode saus). Iedere vrijdag avond eten wij samen met het gezin om de drukke werkweek af te sluiten. Mijn moeder is half Italiaans dus maken wij echt lekkere spaghetti om het moment met elkaar extra speciaal te maken.
Maar hoe maak je spaghetti bolognese pas echt lekker? Nee geen ketchup of chilisaus erbij, maar een echte goeie Italiaanse pasta-saus en het is helemaal niet moeilijk. Ik leg het je simpel uit.

Wat heb je nodig
Een goede fles rode wijn op kamertemperatuur
1 ui, 1 charlotje of 1 rode ui 
2 teentjes knoflook
1 potje Barilla Basilicum
1 pot Barilla tomatensaus
1 pak Barilla spaghetti Nr.5
300 gram gehakt
een grote pan om in te koken
en 1 grote pan om in te bakken

Pak een grote pan om in te bakken en zet deze op het vuur.
Zorg ervoor dat de uitjes op kamertemperatuur zijn zodat ze niet te hard zijn. Snijd deze fijn samen met de knoflook. Ondertussen in de pan een scheut olijfolie. Als de olijfolie is verhit doe je de uitjes en knoflook erbij. Het vuur niet te hard anders branden ze snel aan. Zorg ervoor dat de ui een lange tijd bakt en niet te kort anders zijn ze hard en hoor je jezelf erop kauwen, blegh! Zodra de uitjes en knoflook lekker zijn gefruit, doe je het gehakt erbij.

Tip: laat het gehakt op tijd ontdooien zodat dit niet hoeft met behulp van de magnetron 

Het gehakt bak je mee met de uitjes tot het lichtbruin is (ik wil geen rood meer zien) ondertussen een beetje peper en zout op het gehakt. Zet een grote pan met water op het vuur (grote vlam) zodat deze kan gaan koken. Als het gehakt mooi bruin is gooi je er de potjes rode saus en basilicum bij, mijn voorkeur: een kleine pot Barilla Basilicum en een grote pot Barilla tomatensaus. Roer in de pan alles door elkaar zodat het al lekker begint te ruiken. Gooi een lekkere scheut rode wijn door de pastasaus heen en laat deze goed dampen, zo komt de smaak van de rode wijn er goed in en de alcohol verdampt eruit. Als de pan met water aan het koken is, gooi er dan een half bouillon blokje in, deze wordt meteen opgenomen en daarna doe je er ook de spaghetti (Barilla Nr 5) in het kokend water.

Ondertussen proef je een beetje van de rode saus en kijk je of er nog een beetje peper en/of zout bij gedaan moet worden zodat de pastasaus geperfectioneerd wordt. Blijf roeren zodat het lekker blijft ruiken en de smaken mengen, ook in de pan met spaghetti zodat er geen stukjes aan elkaar blijven kleven en je harde uiteindes krijgt. Sommige houden van lekker pittige spaghetti, snij dan nog een rood pepertje extra fijn en gooi deze bij de saus. De spaghetti is pas goed wanneer deze 'al dente' is, dus beetgaar. Dan haal je er snel de pasta uit en gooi je het bij de saus. Voorzichtig de saus door de spaghetti roeren en dan ben je klaar om te serveren!

Om het natuurlijk af te maken dek je de tafel extra mooi en speciaal. Dek de tafel met één glas voor het water en één glas voor de rode wijn.

Tip: Maak de wijn open voordat je gaat koken, dan kan die lekker luchten en komt die op smaak, ook neemt het dan sneller de temperatuur van de kamer aan.

Zet een kan water op tafel, mooie kaarsjes, zet Italiaanse muziek op de achtergrond, geraspte Parmezaanse kaas in een mooi schaaltje, een lekkere salade erbij, rooster wat brood of koop ciabatta en niet te vergeten gebruik een vork en lepel. Ja dat klopt, de mes laat je mooi in de la liggen. Deze spaghetti eet je met vork en lepel! Je mag het absoluut niet snijden of je mes gebruiken, want mijn opa zegt dan: Pak het scherpste mes uit de keuken, houd deze tegen je borst en werp jezelf zo hard als je kan tegen de grond! Buon Appetito!!

1 opmerking:

  1. Best online casino site - Choegocasino
    Discover and play all the most popular casino games online at Choegocasino Casino. 1xbet korean Sign septcasino up and claim Welcome Bonus 카지노 and enjoy the best online casino games

    BeantwoordenVerwijderen